7 november 2012

Bländare


Det är bländaren som bestämmer hur mycket ljus som släpps in i kameran. När det är ljust så används en liten bländare (högt bländarantal) och när det är mörkt så används en stor bländare (lågt bländarantal). Det påverkar även hur långt skärpedjup man har i bilden, så om man har en stor bländare så blir det ett kort skärpedjup och tvärtom.














F/5,6
På den här bilden hade jag en stor bländare (lågt bländarantal), vilket resulterar i att bilden bara är skarp på en väldigt liten del. Det är vanligt att man använder en stor bländare vid tex porträttfoto, detaljbilder eller när man vill ha en lite ljusare bild utan att få långa slutartider.















F/20
Här använde jag en bländare som ligger lite mittemellan stor och liten. Det ger ett längre skärpedjup, alltså får man en lite klarare bild av vad som finns i bakgrunden. Den släpper även in mindre ljus än om man använder en större bländare.














F/32
På den här bilden använde jag en liten bländare (högt bländarantal). Det gör så att hela bilden blir mycket skarpare. Används när man ska fotografera landskap, eftersom att man vill ha skärpa över hela landskapet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar