4 november 2012

Perspektiv, utsnitt och ljus


PERSPEKTIV
Perspektivet är det som berättar ur vilken vinkel bilden är tagen. Olika perspektiv kan användas för att få en viss effekt i bilden; till exempel för att få motivet att se större eller mindre ut. Perspektivet är även hur tredimensionella objekt avbildas i en tvådimensionell bild.





Grodperspektiv
Ett grodperspektiv är när man tar bilden underifrån. Det får oftast motivet att se större och 'mäktigare' ut. Det är vanligt att tex chefer porträtteras i grodperspektiv, just för att visa att han är mäktig och det är han som bestämmer.





Fågelperspektiv
Ett fågelperspektiv är när man tar bilden ovanifrån. Det får motivet att se mindre ut, precis som när vi står bredvid ett barn så ser det väldigt litet ut, men om vi i stället hukar oss ner till deras nivå så är de inte så små ändå.








Normalperspektiv
Ett normalperspektiv är när bilden är tagen rakt framifrån. Det kan vara svårt att uppnå en bild tagen exakt framifrån eftersom att vi tex är olika långa, då blir det i stället ett normalperspektiv med drag av fågel- eller grodperspektiv.









Centralperspektiv
Ett centralperspektiv är när majoriteten av bildens linjer möts på samma punkt, tex en rak väg eller en lång korridor.








UTSNITT
Bildutsnittet är vad som finns med i bilden, alltså hur mycket av motivet och möjligtvis dess omgivning som ryms innanför bildens kanter.






Miljöbild
Om man tar en bild där man visar mycket av omgivningen runt huvudmotivet så blir det en miljöbild.
















Helbild
En helbild är när hela motivet syns, tex hela modellen eller en hel blomma (allt som man ser över jorden).
















Halvbild
En halvbild är när halva motivet är med i bilden, tex midjan och uppåt på människor.















Närbild
En närbild (alternativt porträttbild) är när en del av motivet är med i bilden, eller när man kommer nära ett litet motiv.













Närbild
En närbild (alternativt porträttbild) är när en del av motivet är med i bilden, eller när man kommer nära ett litet motiv.







LJUS
När man pratar om vilket ljus en bild har så handlar det, bortsett från vilken typ som naturligt ljus eller blixtljus, om vilken vinkel ljuset kommer ifrån och vilket håll det träffar motivet från.





Medljus
Medljus är när man har ljuset i nacken. Man ska se upp så att inte ens egen skugga kommer med i bilden. Det passar bra i miljöbilder och kan skapa fina skuggor samtidigt som motivet är väl upplyst.





Motljus
Motljus är när ljuset är framför kameran. Det kan skapa mörka silhuetter eller användas för att lysa upp motivet, tex om man har ljuset bakom ett löv eller en blomma.







Sidoljus
Sidoljus belyser främst en sida av motivet. Det kan skapa dramatiska skuggor eller så kan man använda en reflexskärm för att få en jämnare ljusspridning.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar