8 november 2012

Samspel mellan slutare, bländare och ISO


Vad behöver man tänka på när man ställer in?
När man ska ställa in inställningarna manuellt på sin kamera så kanske man ska tänka på vad man prioriterar mest i just den bilden. Är det viktigast med en skarp bild eller en bild som inte är brusig, och spelar det stor roll hur långt skärpedjup det är i bilden? Man ska tänka på ljusförhållandena och vad det är för objekt man ska fotografera, tex om det rör sig fort eller om det är stilla.

Vad händer om jag höjer/sänker ISO? Vad måste jag göra med bländaren och slutaren då?
ISO bestämmer hur ljuskänslig sensorn (eller filmen) är. Ett lågt ISO ger lite mörkare bilder, medan ett högt ISO ger ljusare bilder. Om man använder ett högt ISO så finns det däremot risk för att bilden blir ganska brusig. När man använder ett lågt ISO så kan man behöva använda en lite längre slutartid och/eller ett lägre bländarantal (större bländaröppning). Om man däremot använder ett högt ISO så kan man använda kortare slutartider och mindre bländare.

Vad händer om jag höjer/sänker slutartiden? Vad måste jag göra med bländare och ISO då?Slutaren bestämmer hur länge kameran ska släppa in ljus. Använder man en kort slutartid så blir bilden ofta skarp, och om man använder en lång slutartid så kan det lätt bli rörelseoskärpa. När man använder en kort slutartid så kommer det inte in så mycket ljus i kameran, så då får man ha en större bländaröppning och/eller ett högre ISO. Använder man i stället en lång slutartid så släpps det in ljus i kameran under en längre tid, och man kan använda mindre bländaröppning och lägre ISO.

Vad händer om jag höjer/sänker bländaren? Vad måste jag göra med slutare och ISO då?Bländaren avgör hur stor öppningen som ljuset släpps in genom ska vara. Använder man ett högt bländarantal så blir det en liten bländaröppning, och använder man ett lågt bländarantal så är det en stor bländaröppning. När man använder en hög bländare så är inte öppningen där ljuset släpps in så stor, så man får använda längre slutartid och/eller högre ISO. Använder man i stället en låg bländare, dvs en stor bländaröppning, så kan man använda kortare slutartider och lägre ISO.

1 kommentar:

  1. Hej Elvira! Kul att du uppdaterat bloggen - fortsätt så!

    /Pauline

    SvaraRadera